Οι διατάξεις των νομοθετημάτων των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2023

Αρ. Πρωτ.:404/1/18α

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Ψηφίστηκαν από τη Βουλή των Ελλήνων και έχουν άμεση ισχύ, από 1η Ιανουαρίου 2024, τα νομοσχέδια των Υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με διατάξεις που αφορούν το αστυνομικό προσωπικό και έτυχαν και δικής μας επεξεργασίας και διαβούλευσης με σκοπό την επίλυση χρόνιων προβλημάτων και αγκυλώσεων.

Οι διατάξεις που δεν υιοθετήθηκαν εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο διεκδίκησης εκ μέρους του συνδικαλιστικού μας κινήματος και το αμέσως προσεχές διάστημα θα τεθούν εκ νέου στα συναρμόδια Υπουργεία προκειμένου να συμπεριληφθούν σε πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Α) Ειδικότερα με το νέο νόμο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης που ψηφίστηκε στις 19/12/2023 με τίτλο «Αναμόρφωση επαγγελματικής ασφάλισης, εξορθολογισμός ασφαλιστικής νομοθεσίας, συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, σύστημα διορισμού και προσλήψεων των εκπαιδευτικών της δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης και λοιπές διατάξεις», θεσμοθετούνται τα κάτωθι:

 - Με το Άρθρο 13 επέρχονται αλλαγές στην λειτουργία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

- Με το Άρθρο 114 καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης, αφήνοντάς την ακέραια στους απασχολούμενους συνταξιούχους, με τις νόμιμες κρατήσεις.

- Με το Άρθρο 116 αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της χρόνιας αναμονής για χορήγηση επικουρικών συντάξεων σε ασφαλισμένους – κυρίως του Δημοσίου - που με το έως τώρα καθεστώς, για να λάβουν την σύνταξη, έπρεπε να έχουν τις ίδιες προϋποθέσεις θεμελίωσης με τον φορέα κύριας ασφάλισης ή να έχουν συμπληρώσει τον ίδιο αριθμό ημερών επικουρικής ασφάλισης με τον κύριο φορέα. Με την ενοποίηση των κανόνων όσοι παίρνουν την κύρια σύνταξή τους και έχουν τουλάχιστον 15 χρόνια επικουρικής ασφάλισης, θα μπορούν να πάρουν αμέσως τις συντάξεις τους.

- Με το Άρθρο 119 ενοποιούνται οι κανόνες και προϋποθέσεις χορήγησης σύνταξης θανάτου στα δικαιοδόχα τέκνα, διορθώνοντας αδικίες που προέκυψαν από τη διαφορετική αντιμετώπιση αναλόγως της ημερομηνίας θανάτου του γονέα (πριν ή μετά την έναρξη ισχύος του νόμου 4387/2016).

- Με το Άρθρο 143 δίδεται παράταση για έναν ακόμα χρόνο, μέχρι τις 31/12/2024, για όσους επιθυμούν να ενταχθούν στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΕΚΑ) και έχουν γεννηθεί από 1.1.1987 και εντεύθεν.                

Β) Ο νέος νόμος του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Οργανωτικές και διαδικαστικές διατάξεις για την ανάπτυξη, παρεμβάσεις για την ενίσχυση της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης και άλλες επείγουσες διατάξεις ψηφίστηκε στις  20/12/2023 και προβλέπει:

1) Σύμφωνα με το Άρθρο 37 από την 1η Ιανουαρίου 2024 χορηγείται και στα μετακινούμενα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας η αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης και των εξόδων διανυκτέρευσης εσωτερικού, που χορηγήθηκε στους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους με τον ν. 5045/2023 (Α’ 136).

Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει η χιλιομετρική αποζημίωση θα αυξηθεί από 0,15 ευρώ σε 0,20 ευρώ και τα έξοδα διανυκτέρευσης θα αυξηθούν:

- για μεν την Α΄ κατηγορία (Αξιωματικοί από Αστυνομικό Διευθυντή έως Αντιστράτηγο) από περίπου 53 ευρώ σε 100 ευρώ τη χειμερινή περίοδο και από περίπου 64 ευρώ σε 130 τη θερινή περίοδο.

- για δε τη Β΄ κατηγορία (από Αστυνομικό Υποδιευθυντή έως Αστυφύλακα) από περίπου 35 ευρώ σε 80 ευρώ τη χειμερινή περίοδο και από περίπου 43 σε 104 ευρώ τη θερινή περίοδο.

2) Σύμφωνα με το Άρθρο 80 προβλέπεται αποζημίωση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας που απασχολείται σε μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας για τη διεξαγωγή αθλητικών συναντήσεων, με την προϋπόθεση ότι ο βαθμός επικινδυνότητάς τους απαιτεί την ανάπτυξη έντονων αστυνομικών μέτρων με βάση την απόφαση της ΔΕΑΒ. Η αποζημίωση ανέρχεται στο ποσό των τριάντα (30) ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης και η αμοιβή χορηγείται μέχρι του ορίου των 83.300 συνολικά ημερών απασχόλησης, ετησίως. Το ετήσιο ποσό των πιστώσεων για την ως άνω ειδική αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο εκατομμύρια πεντακόσιες χιλιάδες (2.500.000,00) ευρώ. Για την καταβολή της ως άνω αποζημίωσης υποβάλλονται στη Διεύθυνση Εκκαθάρισης Μισθοδοσίας της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Επιτελικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο τέλος κάθε μήνα ονομαστικές καταστάσεις με τα απαραίτητα στοιχεία της πραγματοποιηθείσας ως άνω αποζημίωσης, σύμφωνα με τα τηρούμενα υπηρεσιακά βιβλία, υπογεγραμμένες από τον Προϊστάμενο της οικείας Υπηρεσίας».

3) Με το Άρθρο 81 καλύπτονται δαπάνες εκπαιδευτικών αποζημιώσεων, μετακινήσεων και οδοιπορικών εξόδων που πραγματοποιήθηκαν από την 1η.11.2022 έως και την 31η.12.2022, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πληρωμή τους μέχρι την 31η.12.2023 και τέλος,

4)  Με το Άρθρο 83 δίνεται δυνατότητα παράτασης των συμβάσεων καθαριότητας που συνήφθησαν από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες καθαριότητας για το διάστημα από τη λήξη των συμβάσεων αυτών και μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών, οι οποίες έχουν καθυστερήσει.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

         O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος

Ετικέτες
Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

Newsletter

Έγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…