Καινοτόμες δράσεις της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος - Πρόληψη και Ενημέρωση.
 1. Ιστότοπος cyberkid.gr

Στο www.cyberkid.gr  παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με το πως μπορεί να εκμεταλλευτεί όλη η οικογένεια τα θετικά των σύγχρονων τεχνολογιών που μας περιβάλλουν και φυσικά του διαδικτύου. 

Ακόμη, η ιστοσελίδα εμπλουτίστηκε με δυο καινούριες ενότητες. Την ενότητα «CyberAlert» όπου το κοινό μπορεί να ενημερωθεί για τους πιο συχνά εμφανιζόμενους κινδύνους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, και την ενότητα «Νέα» όπου αναρτώνται οι ανακοινώσεις που αφορούν τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

 1. Εφαρμογές Cyberkid για φορητές συσκευές (APPS)

Η εφαρμογή Cyberkid για κινητά δημιουργήθηκε με σκοπό να ενημερώνει καθημερινά τους γονείς και τα παιδιά κάθε οικογένειας για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε αυτό. Παράλληλα, είναι μία διαδραστική εφαρμογή, η οποία δίνει την δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μέσω της γραμμής Cyber Alert αλλά και μέσω αποστολής άμεσου μηνύματος email, με τη χρήση ενός κουμπιού, ενώ υπάρχει η δυνατότητα ψυχαγωγίας μέσω των διαφόρων παιχνιδιών.

Η εφαρμογή Cyberkid είναι διαθέσιμη για:

Επισκεφτείτε εδώ την ιστοσελίδα Cyberkid για χρήσιμες συμβουλές της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχετικά με την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.

 1. Ημερίδες Ασφαλούς Πλοήγησης

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, μέσω της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διοργανώνει ημερίδες σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, έχοντας ως στόχο την ενημέρωση μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για τα φαινόμενα διαδικτυακής βίας, τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και γενικά την πρόληψη και την αντιμετώπιση των κινδύνων που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι 135 ενημερωτικές ημερίδες πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα, Τρίπολη, Ρόδο, Ηράκλειο Κρήτης, Χανιά κ.α.) κατά τα έτη 2011 έως σήμερα.

 1. Διοργάνωση συνεδρίων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο

Κατά τα έτη 2012 έως και 2016, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, πραγματοποιήθηκαν από τη ΔΙ.Δ.Η.Ε. πέντε (5) συνέδρια σχετικά με Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο τα οποία περιελάμβαναν παρουσιάσεις από διακεκριμένους και εξειδικευμένους σε θέματα που αφορούν στην Ασφαλή Πλοήγηση στο Διαδίκτυο, επιστήμονες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στα συνέδρια αυτά αναπτύχθηκαν θεματολογίες σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις σε θέματα του διαδικτύου, όπως και σχετικές με τη νομοθεσία που εφαρμόζεται στο χώρο του κυβερνοεγκλήματος.

Τα συνέδρια ήταν ανοιχτής δομής και επικοινωνίας, δεδομένου ότι μεταδίδονταν μέσω διαδικτύου, με εφαρμογές live – streaming, από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μετά την ολοκλήρωση των Συνεδρίων η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε στην έκδοση των πρακτικών των συνεδρίων σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή, μέσα από τα οποία δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν αναλυτικά για τις εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα συνέδρια.

Δείτε και κατεβάστε τα πρακτικά των συνεδρίων από τους συνδέσμους που ακολουθούν:

 1. Τηλεδιασκέψεις με Σχολικές μονάδες

Πραγματοποιούνται, ενημερώσεις σε σχολεία ανά την επικράτεια, μέσω της υιοθέτησης της τεχνολογίας των τηλεδιασκέψεων με παράλληλη σύνδεση σε πολλαπλά σημεία. Η τηλεδιάσκεψη γίνεται σε πραγματικό χρόνο και επιτρέπει να πραγματοποιηθεί παρουσίαση, συνομιλία, ερωτήσεις και απαντήσεις μεταξύ ομιλητών και ακροατών που βρίσκονται σε απόσταση.

 1. Τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά «σποτ»

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προχώρησε στην παραγωγή και προβολή μέσω ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, τηλεοπτικών «σποτ» στο πλαίσιο εκστρατειών πληροφόρησης ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων για την προστασία τους από τις παγίδες του διαδικτύου.

 • Το πρώτο αφορά τους αόρατους κινδύνους του διαδικτύου και παρουσιάσθηκε το 2010. Σκοπός είναι η αφύπνιση τόσο των παιδιών όσο και των γονιών, καθώς οι τελευταίοι αποτελούν το μοναδικό «τείχος» προστασίας των παιδιών απέναντι στα αρπακτικά. Οι γονείς πρέπει να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους και να συζητούν μαζί τους. Μόνο τότε το παιδί θα μπορέσει να μιλήσει για απειλές που το προσεγγίζουν
 
 • Το δεύτερο αφορά το cyberbullying και παρουσιάσθηκε το 2014.
 
 • Το τρίτο αφορά τους κινδύνους που κρύβουν οι επαφές με αγνώστους και παρουσιάσθηκε το 2014. Στόχος είναι να προστατευτούν τα παιδιά από τα λεγόμενα αρπακτικά που παραμονεύουν στο διαδίκτυο με το μανδύα του «φίλου» ή του «συνομήλικου» που τους πιάνει τη κουβέντα για θέματα τα αφορούν ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους και στη συνέχεια να τα αποπλανήσουν.
 

 Δείτε εδώ βίντεο της ΔΙΔΗΕ
Κατεβάστε τα spots εδώ (Dropbox)

 1. Συγγραφή και διαμοιρασμός ενημερωτικών φυλλαδίων

Στο πλαίσιο της συνεχούς ενημέρωσης και ανάπτυξης του ιστότοπου www.cyberkid.gr δημιουργήθηκε πρόσφατα η ενότητα «Ψηφιακή Αλάνα», όπου τα παιδιά μπορούν να παίζουν τα αγαπημένα τους ηλεκτρονικά παιχνίδια με απόλυτη προστασία από τους κινδύνους που παραμονεύουν στο διαδίκτυο. Τα παιχνίδια, 31 στο σύνολό τους, έχουν σύγχρονα γραφικά και γρήγορη εξέλιξη ώστε να διατηρούν το ενδιαφέρον των παιδιών αμείωτο μέσα στην Ψηφιακή Αλάνα.

 1. Εκπαιδευτικές Επισκέψεις

Καθημερινά η ΔΙ.Δ.Η.Ε. γίνεται αποδέκτης πολλών αιτημάτων σχολείων και διάφορων φορέων που θέλουν να επισκεφτούν τις εγκαταστάσεις της και να ενημερωθούν σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες ενημερωτικές επισκέψεις (1ο Γ.Ε.Λ. Ελληνικού, 1ο Γυμνάσιο Ζωγράφου, Ερευνητικός Όμιλος Φοιτητών Νομικής, Εκπαιδευτήρια Δούκα, Κολλέγιο Ψυχικού κλπ).

 1. Συμμετοχή στο Πληροφοριακό Κέντρο της ΕΛ.ΑΣ. στη ΔΕΘ

Περισσότεροι από 50.000 πολίτες έχουν επισκεφτεί το περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας κατά τη 79η και 80η Δ.Ε.Θ και ενημερώθηκαν σχετικά με την "Ασφαλή Διαδικτυακή Πλοήγηση", με αποτέλεσμα το περίπτερο να αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης.

 1. Σελίδα Cyberkid στο Facebook //www.facebook.com/cyberkid.gov.gr

Η Σελίδα του Cyberkid στο Facebook δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2014 με σκοπό να ενισχύσει την προβολή της ιστοσελίδας www.cyberkid.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρουσιάζει ιδιαίτερη απήχηση καθώς περισσότεροι από 5.960 χρήστες του Facebook έχουν ήδη δηλώσει ότι τους «αρέσει» (like) και «ακολουθούν» τη δραστηριότητα της Σελίδας. Ακόμη πολλές φορές προβαίνουν σε κοινοποιήσεις των αναρτήσεών της, μέσω της πλατφόρμας του Facebook.

 1. Λογαριασμός Twitter @cyberalertGR

Μέσω του λογαριασμού αυτού δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν άμεσα από τη ΔΙ.Δ.Η.Ε σχετικά με τις τρέχουσες υποθέσεις, απάτες, παγίδες στο διαδίκτυο, επιστημονικά νέα, πρακτικές συμβουλές προστασίας ασφάλειας και ιδιωτικότητας, βασικές ενέργειες προστασίας λογαριασμών κοινωνικών δικτύων καθώς και των μελλοντικών τάσεων του διαδικτύου. Τέλος οι πολίτες θα ενημερώνονται για υποθέσεις που έφερε εις πέρας η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αλλά και μελλοντικές δράσεις και παρουσιάσεις που μπορούν να παρευρεθούν και να παρακολουθήσουν, ενώ θα λαμβάνουν χρήσιμες ενημερώσεις για τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

 1. Ιστότοπος FeelSafe -www.cyberalert.gr/feelsafe/ 

Με την αυξανόμενη χρήση του διαδικτύου στις καθημερινές αγορές και τις εμπορικές συναλλαγές, κρίνεται επιβεβλημένη η διεύρυνση της ενημέρωσης ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου και η περαιτέρω ενημέρωση μεταξύ άλλων και του εμπορικού κόσμου.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.), προχώρησαν στην υλοποίηση πλατφόρμας καινοτόμων δράσεων με την ονομασία «FeelSafe».

Στόχος είναι η από κοινού συστηματική και επιστημονική μελέτη των θεμάτων και προβλημάτων που προκύπτουν για το εμπόριο και τους καταναλωτές από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, με σκοπό την ενημέρωση εμπόρων και καταναλωτών για τους διαδικτυακούς κινδύνους και την ασφαλή χρήση του διαδικτύου στις εμπορικές συναλλαγές και τις διαδικτυακές αγορές.

Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήθηκε η ιστοσελίδα http://cyberalert.gr/feelsafe/ αλλά και η πρωτοποριακή εφαρμογή (application) για iOS & Android “FeelSafe” οι οποίες αποτελούν βασικό βήμα ενημέρωσης των καταναλωτών αλλά και των μελών της Ε.Σ.Ε.Ε., μιας και το μεγαλύτερο μέρος των χρηστών, χρησιμοποιεί «έξυπνα» κινητά στην καθημερινότητά του.

Στην πλατφόρμα αυτή παρουσιάζονται με άμεσο τρόπο οδηγίες για την αποφυγή ηλεκτρονικών απατών ανά κατηγορία. Ο συνδυασμός αυτών των πληροφοριών με online γραμμή καταγγελιών (SOS) και η καθημερινή ενημέρωση από εξειδικευμένους αξιωματικούς της ΔΙ.Δ.Η.Ε. για τις τρέχουσες παγίδες – απάτες κρίνεται ως καθοριστική στην έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών.

Η εφαρμογή FeelSafe είναι διαθέσιμη για:

ΠΗΓΗ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΝΕΑ

Newsletter

Έγγραφείτε στο newsletter μας και μείνετε ενημερωμένοι.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…